Je verleden is geen graadmeter voor je toekomst… het verhaal van Dominiek, deel 3

the-end-is-the-new-beginningAls ik Dominiek (27) leer kennen is ze ervan overtuigd dat ze een hopeloos geval is. Ze is doodongelukkig in haar werk als tandartsassistente, wordt er gepest en heeft mede daardoor een hele waslijst aan lichamelijke en psychische problemen. Vanwege de omvang van haar problematiek besluiten we tot een individueel coachtraject van 12 maanden. Nu in 2016, 4 jaar later, staan zowel Dominiek als ik nog steeds versteld van de enorme veranderingen die in haar leven hebben plaatsgevonden. Dit is het 3e en laatste deel van haar verhaal…

Het is november 2016 als ik een appje krijg van Dominiek: “Hoi, hoe is het met je? Ik heb je al zolang niet meer gesproken! Mijn leven is aan het veranderen. Ik ben een nieuwe weg ingeslagen. Een die ik de afgelopen jaren heb onderzocht. En nu is de tijd gekomen om er aan te beginnen. Ik verheug me er ontzettend op!”

Daar wil ik natuurlijk het fijne van weten! Ik bel haar en ben een en al oor.

Dominiek vertelt me dat ze sinds een maand sportmassage studeert. Als ze in juni 2017 afstudeert, wil ze in een heel groot wellness center bij haar in de buurt gaan werken. Het wellness center neemt sportmasseurs altijd aan, dus de kans op werk is supergroot. En als ze daar eenmaal binnen is ziet ze voor zichzelf meerdere kansen om zich verder te ontwikkelen.

Dominiek geniet van haar studie. Ook het vooruitzicht op een betaalde baan in die richting maakt haar erg blij.

Wat heerlijk om dit te horen! Als er íemand is die geluk verdient, dan is het Dominiek wel! Ze heeft heel wat ellende achter de rug in haar leven. Ik heb het haar als coach niet makkelijk gemaakt, maar ze is alles aangegaan en heeft alles wat haar belemmerde in haar leven aangepakt. Ik ben dan ook apetrots op haar!

Ik blik even terug op haar traject bij mij een aantal jaar geleden…

Na al het stevige voorwerk op privégebied (zie deel 1 en deel 2) konden we eindelijk aan de slag met opdrachten om helder te krijgen wat ze wilde met haar werk.

De opdrachten gaven haar inzicht in wat voor haar belangrijk was. In haar werk, maar vooral ook in haar leven.

Vanuit die inzichten formuleerde ze allerlei zoekrichtingen qua werk. Dominiek heeft vele interesses. Ze had dan ook aardig wat ideeën, waaronder “iets met documentaires”, “iets met (metal-)muziek” en “iets met alternatieve geneeskunde”.

Ze besloot haar onderzoek te starten op het gebied van documentairemaken.

Ze las er alles over op internet, ordende die informatie in mindmaps en ging een en ander uitproberen, een van de beste manieren om helder te krijgen wat je wilt.

Zo begon ze met het maken van een film voor de metal-band van haar vriend, ter viering van hun 10-jarig bestaan. Een groot project waar ze na afloop veel lof voor ontving. Tevens hielp ze bij het maken van een videoclip voor zijn andere band.

Ook gaf ze zich op voor een korte cursus, waarin ze een goed beeld kreeg van het vak. Zo leerde ze onder andere over het schrijven van filmplannen, filmen, filmcrews samenstellen en monteren.

Het is belangrijk dat je goed uitzoekt of iets echt bij je past voordat je een switch maakt in die richting.

Voor wat betreft documentairemaken bleek dit niet helemaal het geval. Dominiek schreef me eens: “Ik voelde al vrij snel in de studie dat ik me niet kan uiten zoals ik dat wil en nodig heb, door de sterke afbakening binnen het vak (de criteria voor een documentaire, wat is het wel en wat is het niet). Hoe ik graag een film maak, word niet gezien als een documentaire. Misschien past het maken van ‘in opdracht van’ films beter bij mij. Ik denk dan aan promotiefilmpjes, documentatie/reportage, videoclips, enzovoorts.”

Documentairemaken was het dus nog niet helemaal en Dominiek paste haar zoekrichting aan.

Tegelijkertijd pakte ze ook haar thuisstudie journalistiek weer op waar ze ooit mee gestart was. Met een strakke planning en in een moordend tempo stoomde ze door richting haar examen. Uitslag: een 8!

Ook deed ze een geneologisch onderzoek voor haar tante. Die tante had haar vader nooit gekend, ondanks dat haar familie wist wie hij was. Het was een groot familiegeheim en niemand wilde er met haar over praten. Het kostte Dominiek veel inzet en vooral veel geduld, maar ze vond hem. En hoewel hij al bleek overleden was haar tante zielsgelukkig. Nu kon ze het eindelijk laten rusten.

Het hele traject door verrast Dominiek me met onverwachte talenten. Steeds weer tovert ze iets nieuws uit haar hoge hoed. Videoclips en films maken, die strakke planning met studeren, geneologisch onderzoek; ik ben verbaasd over wat ze allemaal weet en kan.

Ze is superslim en heeft geweldig veel in haar mars. Ook is ze erg creatief. Ze maakt de prachtigste creaties van polymeerklei, schildert, maakt haar eigen sieraden en naait haar eigen kleding. Ze doet aan buikdansen en maakt voor optredens haar eigen choreografieën en kostuums. Ook is ze heel muzikaal en speelt regelmatig op haar middeleeuwse draailier.

Ik ben echt onder de indruk! Is dit dezelfde persoon als diegene die het traject bij mij startte?!?

Maar dan krijgt Dominiek een terugslag. Het einde van haar WW komt in zicht en dat geeft stress. Want Dominiek is nog helemaal niet toe aan werken.

Ze blijft enorme behoefte houden aan niets “moeten”. Wil het liefst alleen maar leuke dingen doen. En dat is logisch. De afgelopen jaren hebben er zo ingehakt. Haar accu is helemaal leeg en moet weer opgeladen worden, haar lijf en geest geven dit duidelijk aan.

Dominiek voelt zich daar schuldig over, vooral naar haar vriend toe. Ze vindt dat ze zo langzaamaan weer aan het werk moet. Tegelijkertijd breekt het zweet haar uit bij de gedachte al weer aan de slag te moeten.

Ik leg haar uit dat blijven toegeven aan haar behoefte het beste is wat ze kan doen. Er komt dan vanzelf een moment dat ze weer zin krijgt om meer in actie te komen en zelfs om te werken. Ook vertel ik haar dat er zich dan altijd een oplossing aandient.

Op mijn advies heeft ze een gesprek met haar vriend. Hij zegt haar dat ze de tijd moet nemen die ze nodig heeft, hij zal haar financieel blijven ondersteunen, ook als straks haar WW afloopt. Wat een schat! Dit is precies wat Dominiek nodig heeft en de weken erna knapt ze dan ook enorm op.

Het traject is inmiddels afgerond en Dominiek gaat zelfstandig verder met haar onderzoek, nu ook naar andere richtingen.

Een tijd later krijgt ze ook weer zin om aan de slag te gaan.

Maar hoe enorme potentie ze ook in zich heeft, haar hart gaat vooral uit naar een eenvoudig baantje. En ook dat is logisch. Dominiek is jarenlang gepest. Wat ze nodig heeft is een veilige plek waar ze allereerst weer vertrouwen kan opbouwen in sociale werksituaties.

Ze regelt daarom voor zichzelf een baantje als postsorteerder.

Het blijkt een schot in de roos. Niet alleen doet het vele in beweging zijn haar gezondheid enorm goed, haar collega’s op het sorteercentrum zijn geweldig. Ze voelt zich er helemaal thuis.

Het werk op het sorteercentrum heeft bovendien een onverwacht voordeel. Het vraagt veel concentratie en focus en heeft een positieve invloed op haar geheugen. Iets waar ze ook privé veel profijt van heeft.

De 2 jaar die volgen doet ze zoveel mogelijk leuke dingen en geniet. En ze maakt meerdere van haar dromen waar, waaronder een aantal maanden wonen in Finland, het land waarvan ze al eerder de taal studeerde.

En dan krijg ik dus dat app-je van haar dat ze is begonnen met een studie sportmassage…

Het gaat goed met Dominiek. Ze is blij. Maar ook is ze verdrietig. Haar ouders zijn aan het scheiden en daar heeft ze het moeilijk mee. Desondanks zit ze boordevol energie en heeft ze alle vertrouwen in de toekomst. Ze laat zich niet meer zomaar omver blazen, dat is me wel duidelijk.

Toen Dominiek haar traject bij mij begon gaf ze haar leven een 1.

Inmiddels is het een 7 en ze verwacht dat dat cijfer nog oploopt. Dominiek is dan ook voor mij het zoveelste bewijs dat je verleden geen graadmeter is voor je toekomst; je kunt íeder moment besluiten je leven te veranderen. En je zult versteld staan van wat er dan gebeurt!

NB Heb je de eerste 2 delen over Dominiek gemist? Het eerste artikel lees je hier. En tweede artikel hier.

***

Ik ben benieuwd naar jouw reactie op dit artikel. Je kunt hem hieronder achterlaten. Dankjewel!

Vond je dit een inspirerend artikel? Dan zul je zeker enthousiast zijn over de gratis mp3 “Niet gelukkig in je baan? 3 snelle manieren om helder te krijgen wat jij wél wilt!”. Je ontvangt deze mp3 als bonus bij een abonnement op Droombaantips; elke 2 weken een waardevol artikel met interessante inzichten en bruikbare tips over hoe ook jij je droombaan realiseert, gratis in je inbox!

Ja, ik ontvang graag de gratis mp3:

Voornaam:
Email:
 

Geen spam – afmelden eenvoudig

Geef je reactie op "Je verleden is geen graadmeter voor je toekomst… het verhaal van Dominiek, deel 3"

RSS feed voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Nog geen reacties. Laat van je horen.